
EXPLANATORY STATEMENT 

Telecommunications (Consumer Protection and Service Standards) Act 1999  

 

Telecommunications (Customer Service Guarantee – Retail Performance 

Benchmarks) Instrument (No. 1) 2011 (Amendment No. 1 of 2012)  
 

Issued by the authority of the Minister for Broadband, Communications and the Digital 

Economy 
 

Authority  

Section 117B(1) of the Telecommunications (Consumer Protection and Service Standards) 

Act 1999 (the Act) provides that the Minister for Broadband, Communications and the Digital 

Economy may, by legislative instrument, set minimum benchmarks in relation to compliance 

by carriage service providers (CSPs) with a performance standard in force under s115 of the 

Act.  These minimum benchmarks are set out in the Telecommunications (Customer Service 

Guarantee – Retail Performance Benchmarks) Instrument (No. 1) 2011 (the Benchmarks 

Instrument).   

 

Subsection 33(3) of the Acts Interpretation Act 1901 provides the following: 
 

Where an Act confers a power to make, grant or issue any instrument of a legislative 

or administrative character (including rules, regulations or by-laws) the power shall 

be construed as including a power exercisable in the like manner and subject to the 

like conditions (if any) to repeal, rescind, revoke, amend, or vary any such instrument. 

 

Purpose 

The purpose of this Instrument is to amend the Benchmarks Instrument to clarify the scope of 

the definitions and terms used and consequently make the Benchmarks Instrument easier to 

interpret and apply. 

 

The sections in the Instrument are individually discussed in the ‘Notes on Sections’, below. 

 

Background 

The Act provides the Australian Communications and Media Authority (ACMA) with the 

power to make telecommunications service standards.  These standards are set out in the 

Telecommunications (Customer Service Guarantee) Standard 2011 (the CSG Standard).   

The CSG Standard applies to CSPs who supply standard telephone services and covers a 

range of customer service matters, including the timeframes to comply with requests to 

connect customers and to rectify faults or service difficulties.  

 

Section 117B of the Act provides that the Minister may set minimum performance 

benchmarks for ensuring compliance with the CSG Standard.  Subsections 117C(1) and (2) of 

the Act further provide that if an instrument under subsection 117B(1) is applicable to a CSP, 

the CSP must meet or exceed a minimum benchmark set by that legislative instrument.  A 

failure of a CSP to meet or exceed any one of the specified performance benchmarks will 

constitute a contravention of the relevant performance benchmark and result in a breach of 
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the Act.  As subsection 117C(2) of the Act is a listed infringement notice provision (provided 

in the Telecommunications (Listed Infringement Notice Provisions) Declaration 2011), 

non-compliance with the Benchmarks Instrument is subject to graduated penalties (as set out 

in the Telecommunications (Infringement Notice Penalties) Determination 2012).  This 

infringement notice regime is enforced by the ACMA. The ACMA may also take other 

enforcement action as it considers appropriate. 

 

Currently, the Benchmarks Instrument sets performance benchmarks in relation to 

compliance by CSPs with the standard at subsection 8(3) of the CSG Standard.  Subsection 

8(3) of the CSG Standard provides that a CSP must comply with a request by a customer for 

connection in the guaranteed maximum connection period unless the arrangements in 

subsection 9 of the CSG Standard apply.  Section 9 provides that arrangements to connect a 

customer of a CSP to a specified service may provide for connection in a period that is 

shorter than the guaranteed maximum connection period or, subject to certain qualifications, 

longer than the guaranteed maximum connection period.  Schedule 1 to the CSG Standard 

sets out the guaranteed maximum connection periods; these vary depending on the population 

of the area at which the service is being supplied. 

 

Given that arrangements under section 9 of the CSG Standard are excluded by the standard at 

subsection 8(3) of the CSG Standard, they are also not included when calculating whether a 

CSP has met or exceeded a performance benchmark. 

 

The Benchmarks Instrument also sets minimum benchmarks in relation to compliance by 

CSPs with the standard at subsection 11(5) of the CSG Standard.  Subsection 11(5) of the 

CSG Standard provides that a CSP must, in the relevant guaranteed maximum rectification 

period, rectify a fault or service difficulty that is reported to the CSP by a customer, unless 

arrangements under section 14 of the CSG Standard apply.  Section 14 of the CSG Standard 

provides that arrangements may be made to rectify a fault or service difficulty within shorter 

or longer timeframes than the guaranteed maximum rectification period. 

 

Given that arrangements under section 14 of the CSG Standard are excluded by the standard 

at subsection 11(5) of the CSG Standard, they are also not included when calculating whether 

a CSP has met or exceeded a minimum benchmark. 

 

Consultation with relevant stakeholders indicates that a number of arrangements are made 

under sections 9 and 14 (including handling connection and rectification requests in a shorter 

timeframe than the guaranteed maximum connection/rectification period).  The exclusion of 

arrangements under these sections of the CSG Standard from the performance benchmarks 

could impact on a CSP’s ability to comply with the benchmarks, increase the costs of 

compliance and unfairly penalise CSPs.  It may also result in the undesired consequence of 

CSPs choosing not to arrange to supply a service in a shorter timeframe to avoid possible 

non-compliance with the benchmarks. 

 

Consultation did not raise similar concerns with arrangements to connect customers of a CSP 

in a longer timeframe than the guaranteed maximum connection period.  However, if 

benchmarks are to be applied to arrangements to connect services in shorter timeframes, then 

they should also be applied to arrangements to connect services in longer timeframes (as 

these arrangements are made with the agreement of the customer).  Ultimately, it would be in 

the interest of the end-user to ensure that a CSP meets the arrangement it has made with a 
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customer to connect a service, whether that is for a longer or a shorter timeframe, and that 

such arrangements are counted towards the performance benchmark. 

 

Consultation also did not raise any concerns with arrangements to rectify faults or service 

difficulties in shorter or longer timeframes than the guaranteed maximum rectification period. 

However, it would again be in the interest of the end-user to ensure that a CSP meets the 

arrangement it has made with the customer and that such arrangements are counted towards 

the relevant performance benchmark.  

 

Consequently, the Government is proposing to amend the Benchmarks Instrument so that 

arrangements for shorter or longer timeframes under sections 9 and 14 of the CSG Standard 

are included when calculating the benchmarks under sections 6 and 7 of the Benchmarks 

Instrument. 

 

The relevant benchmark date against which compliance is to be assessed is the ‘connection 

period performance standard’ or the ‘rectification period performance standard’ as defined in 

the amendments. If an arrangement is not made under section 9 or section 14 of the CSG 

Standard, the nominated guaranteed maximum connection period and guaranteed maximum 

rectification period, as per subsections 8(3) and 11(5) respectively, remain applicable for 

assessment of benchmark compliance. 

 

Consultation 

The Department of Broadband, Communications and the Digital Economy (‘the 

Department’) sought comments on the proposed amendments from the CSPs that supply 

more than 100,000 CSG-eligible standard telephone services on a national basis, and are 

thereby subject to the Benchmarks Instrument. These CSPs are iiNet, Optus and Telstra. The 

Department also consulted TPG, as a larger CSP that may potentially become subject to the 

Benchmarks Instrument, and the Australian Communications Consumer Action Network. 

 

Telstra and Optus responded to the Department. Both supported the proposed amendments, 

while also raising the burden of compliance with reporting requirements under Record-

Keeping Rules for the Benchmarks Instrument (administered by the ACMA). 

 

The Department also consulted the ACMA in relation to the proposed amendments, and the 

ACMA itself consulted CSPs on benchmark reporting under the ACMA’s Record-Keeping 

Rules. 

 

Regulatory impact 

The Office of Best Practice Regulation (the OBPR) has agreed that the regulatory changes 

arising from the Instrument are minor or machinery in nature and that no further regulatory 

impact analysis is required. The OBPR regulatory impact statement exemption number is ID 

13892. 

 

Statement of compatibility with human rights 

This statement of compatibility is prepared in accordance with Part 3 of the Human Rights 

(Parliamentary Scrutiny) Act 2011. 

 

Explanatory Statement to F2012L01323



4 

 
The Instrument amends the Benchmarks Instrument to clarify the definitions and terms used, 

to make the Benchmarks Instrument easier to interpret and apply.  There are no substantial 

changes to the operation of the Instrument.  

 

The Instrument is compatible with the human rights and freedoms recognised or declared in 

the international instruments listed in section 3 of the Human Rights (Parliamentary Scrutiny) 

Act. It does not engage any of the applicable rights or freedoms and does not raise any human 

rights issues. 
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Notes on Sections 

Section 1 provides that the name of the Instrument is the Telecommunications (Customer 

Service Guarantee – Retail Performance Benchmarks) Instrument (No. 1) 2011 (Amendment 

No. 1 of 2012).   

 

Section 2 provides that the Instrument commences on 1 July 2012. 

 

Section 3 provides that the Benchmarks Instrument is amended as set out in the Schedule to 

the Instrument. 

 

Schedule 1 sets out the amendments to the Benchmarks Instrument.  

 

Item [1] omits the definitions of: 

 ‘connection period performance standard’; 

 ‘in-place connection request’; 

 ‘new connection request’; and  

 ‘rectification period performance standard’,  

and replaces these with new definitions for: 

 ‘connection period performance standard’; 

 ‘in-place connection’; 

 ‘in-place connection request’; 

 ‘new connection request’; and 

 ‘rectification period performance standard’.   

 

The new definitions do not substantively change the operation of the Benchmarks Instrument.  

Rather, these new definitions clarify the scope and intent of the performance benchmarks.   

 

In particular, the amendments clarify that: 

 connection and rectification requests that are handled in a shorter timeframe than the 

guaranteed maximum connection period (GMCP) or the guaranteed maximum 

rectification period (GMRP), in accordance with subsection 9(1) and paragraph 14(a) 

(respectively) of the CSG Standard, are counted towards the connection period 

performance standard and rectification period performance standard; and 

 connection and rectification requests that, with the agreement of the customer, are 

handled in a longer timeframe than the GMCP or GMRP, in accordance with 

subsection 9(2) and paragraph 14(b) (respectively) of the CSG Standard, are also 

counted towards the connection period performance standard and rectification period 

performance standard. 

 

Items [2] and [3] update references to the connection period performance standard and 

rectification period performance standard in subsections 6(1) and 7(1) of the Benchmarks 

Instrument, in line with the amendments to the definitions outlined in item [1].   
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