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Part 1 Preliminary
1  Name

This is the Radiocommunications (Cellular Mobile Telecommunications Devices) Class 
Licence 2024.

2  Commencement

This instrument commences at the start of the day after the day it is registered.
Note: The Federal Register of Legislation is available, free of charge, at www.legislation.gov.au.

3  Authority

This instrument is made under section 132 of the Radiocommunications Act 1992.

4  Repeal

The Radiocommunications (Cellular Mobile Telecommunications Devices) Class Licence 
2014 [F2014L01794] is repealed.

5  Interpretation

(1) In this instrument, unless the contrary intention appears:

ARPANSA standard means:
(a) the Radiation Protection Standard for Limiting Exposure to Radiofrequency Fields 

– 100 kHz to 300 GHz (2021), published by the Australian Radiation Protection and 
Nuclear Safety Agency; or

(b) if a later standard is published by the Australian Radiation Protection and Nuclear 
Safety Agency as a replacement of that standard – the later standard.

Note: The ARPANSA standard is available, free of charge, from the website of the Australian Radiation 
Protection and Nuclear Safety Agency at www.arpansa.gov.au.

communicate: see subsection (2).

device compliance day, in relation to a radiocommunications device, means the later of:
(a) if the device was manufactured in Australia – the day it was manufactured; or
(b) if the device was imported – the day it was imported; or
(c) if the device was altered or modified in a material respect in Australia – the day it 

was so altered or modified.

licensed device means a radiocommunications device the operation of which is 
authorised by an apparatus licence.

PTS device: see subsection (3).

PTS receiver: see paragraph (3)(b).

PTS transmitter: see paragraph (3)(a).

relevant PTS licence for a PTS device: see subsection (4).
Note 1: A number of other expressions used in this instrument are defined in the Act, including the 

following:
(a) ACMA;
(b) apparatus licence;
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(c) equipment rules;
(d) radiocommunication;
(e) radiocommunications device;
(f) radiocommunications receiver;
(g) radiocommunications transmitter.

Note 2: Other expressions used in this instrument may be defined in a determination made under 
subsection 64(1) of the Australian Communications and Media Authority Act 2005, that applies 
to this instrument, including:
(a) Act;
(b) PTS licence;
(c) station.

(2) In this instrument:
(a) a radiocommunications transmitter communicates with a radiocommunications 

receiver if the person operating the transmitter designs or intends 
radiocommunications made by the transmitter to be received by the receiver;

(b) a radiocommunications receiver communicates with a radiocommunications 
transmitter if the person operating the receiver designs or intends the receiver to 
receive radiocommunications made by the transmitter.

(3) Each of the following is a PTS device:
(a) a radiocommunications transmitter, the operation of which is authorised by a PTS 

licence (PTS transmitter);
(b) if a radiocommunications transmitter mentioned in paragraph (a) is part of a station 

– each radiocommunications receiver that is part of the same station (PTS 
receiver).

(4) The relevant PTS licence for a PTS device is:
(a) for a PTS transmitter – the PTS licence that authorises operation of the transmitter;
(b) for a PTS receiver that is part of the same station as a PTS transmitter – the PTS 

licence that authorises operation of the PTS transmitter. 

(5) In this instrument, unless the contrary intention appears, a reference to a part of the 
spectrum or frequency band includes all frequencies that are greater than but not 
including the lower frequency, up to and including the higher frequency.

(6) Unless the contrary intention appears, no condition in Part 3 limits any other condition in 
that Part.

6  References to other instruments

In this instrument, unless the contrary intention appears:
(a) a reference to any other legislative instrument is a reference to that other legislative 

instrument as in force from time to time; and
(b) a reference to any other kind of instrument or writing is a reference to that other 

instrument or writing as in force, or existing, from time to time.
Note 1: For references to Commonwealth Acts, see section 10 of the Acts Interpretation Act 1901; and 

see also subsection 13(1) of the Legislation Act 2003 for the application of the Acts 
Interpretation Act 1901 to legislative instruments.

Note 2: All Commonwealth Acts and legislative instruments are registered on the Federal Register of 
Legislation. 

Note 3: See section 314A of the Act.
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Part 2 Class licence
7  Class licence

(1) This instrument authorises a person to operate a radiocommunications device to 
communicate with a PTS device, subject to subsection (2) and to the conditions in Part 3.

(2) This instrument does not authorise a person to operate a licensed device.
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Part 3 Conditions
8  Operation – communication with PTS devices

A person must not operate the radiocommunications device otherwise than to 
communicate with a PTS device.

9  Operation – authorised frequencies

(1) A person must not operate a radiocommunications receiver to communicate with a PTS 
transmitter unless the receiver is operated on a frequency on which operation of the PTS 
transmitter is authorised by the relevant PTS licence for the PTS transmitter.

(2) A person must not operate a radiocommunications transmitter (the first transmitter) 
unless:

(a) the first transmitter communicates with a PTS receiver; and
(b) the person operates the first transmitter on a frequency specified for the PTS 

receiver by the relevant PTS licence for the PTS receiver.
Note: A PTS licence does not authorise operation of a PTS receiver. It authorises the operation of a 

PTS transmitter that is part of the same station as a PTS receiver. However, the PTS licence may 
still specify frequencies on which the PTS receiver is operated.

10  Operation – interference

A person must not operate a radiocommunications device if the operation causes 
interference to radiocommunications.
Note 1: Under section 197 of the Act, a person must not engage in conduct that will result, or is likely to 

result in, substantial interference, substantial disruption or substantial disturbance to 
radiocommunications within Australia, or to radiocommunications between a place in Australia 
and a place outside Australia.

Note 2: The ACMA will generally not afford protection from interference to radiocommunications 
involving a radiocommunications device operated under this instrument.

11  Operation – compliance with labelling and related requirements

Telecommunication requirements

(1) A person must not operate a radiocommunications device that is customer equipment 
unless the manufacturer or importer of the device has complied with each requirement (if 
any) in relation to the device imposed on the manufacturer or importer by an instrument 
made under subsection 407(1) of the Telecommunications Act 1997.
Note: An instrument under subsection 407(1) of the Telecommunications Act 1997 requires the 

manufacturer or importer of customer equipment to apply a label to the equipment, or to its 
packaging, to represent that the equipment complies with standards made under subsection 
376(1) of that Act. The instrument may impose other requirements on the manufacturer or 
importer of the equipment, and may provide for circumstances in which any of the requirements 
do not apply.

(2) A person must not operate a radiocommunications device that is customer equipment 
unless the device complies with each requirement (if any) specified for the device 
specified in an instrument made under subsection 376(1) of the Telecommunications Act 
1997.

(3) In subsections (1) and (2), each of customer equipment and import has the same 
meaning as in the Telecommunications Act 1997.
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Radiocommunication requirements

(4) A person must not operate a radiocommunications device unless:
(a) if the device compliance day for the device occurs on or after 1 March 2003 but 

before 17 June 2021 – the device complies with each requirement (if any) specified 
for the device in any standard applicable to the device, as in force on the device 
compliance day;

(b) if the device compliance day for the device occurs on or after 17 June 2021 – the 
operation of the device would not contravene a prohibition or obligation in any 
equipment rules, as in force on the device compliance day.

Note: The Radiocommunications Equipment (General Rules) 2021 imposed prohibitions and 
obligations in relation to the possession, operation, or supply of equipment, including 
radiocommunications devices, that do not comply with standards set out in that instrument. See 
Parts 2, 3 and 4 of, and Schedules 4 and 5 to, that instrument.

(5) In paragraph (4)(a), standard has the same meaning as in the Act, as in force 
immediately before 17 June 2021.
Note: On 17 June 2021, Part 4.1 of the Act was replaced, and standards were replaced by equipment 

rules.

(6) A person must not operate a radiocommunications device, or a group of 
radiocommunications devices, if the electromagnetic energy emitted by the device, or by 
the group, exceeds the general public exposure limits specified in the ARPANSA 
standard in a place accessible by the public.
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